Belgie Oldtimer Fly Inn op Schaffen Diest

By Bart Posted in Komende vliegevenementen /

15 en 16 augustus 2009: International Oldtimer Fly/Drive-in

diest international oldtimer fly drive in1 Belgie Oldtimer Fly Inn op Schaffen DiestVliegveld Schaffen Diest is een Belgisch militair vliegveld, vooral gebruikt voor parachutisten en helicopter activiteiten (Sea King, maar ook de C130 Hercules transportvliegtuigen maken gebruik van de grasbaan). In het weekend vliegt hier een aeroclub en een zweefclub. Een keer per jaar word hier een grote fly inn gehouden, waar standaard meer dan 250 oldtimers (Harvard, Fokker S11, Stampe, tiger Moth) en moderne vliegtuigen aan mee doen, maar ze organiseren hiernaast ook een grote auto oldtimer show.

DIEST; geschiedenis. In 1229 kreeg Diest stadsrechten van koning Hendrik I, hertog van Brabant. In de 14de en 15de eeuw leefden de inwoners in grote welstand door een drukbezochte landbouwmarkt, graan- en veemarkten, maar vooral door de lakennijverheid en -handel. Het Diestse laken was op bijna alle grote West-Europese markten te koop.

Oranje stad;In 1499 kwam Diest door ruil in het bezit van Engelbrecht II van Oranje Nassau, Graaf van Nassau. Een van zijn opvolgers, Rene van Chalon, voerde ook de titel Prins van Oranje. Zo bleef Diest eigendom van het huis Oranje-Nassau tot 1795, toen de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk werden aangehecht. De oudste zoon van Willem van Oranje, prins Phillips willem, ligt er begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Heden ten dage voert koningin Beatrix der Nederlanden nog altijd de adellijke titel Barones van Diest.
Diest heeft een oude gezellige binnenstad en een grote citadel. Het is hier goed toeven, en de lokale bierbrouwerijen bezoeken.

We zijn voornemens om met een aantal kisten naar midden Belgie af te zakken en wel op zaterdag 15 augustus 2009. Vliegende deelnemrs tot nu toe bevestigd; een piper Cup (2 personen), een Arrow IV (4 personen) en een Piper Cherokee III (4 personen). We zoeken nog passagiers en nog een of twee kisten/vliegers die mee willen gaan!!

Ben je geinteresseerd? neem dan contact op met Jurrien Wouterse: VTZ: kamer C.128 telefoon: 6295 email: transaviavliegclub@gmail.com

Quote van een van onze vliegers die al een regelmatige bezoeker is van dit vliegeveld.

Diest is in een woord GEWELDIG!!!! Ik kom er al zo’n 20 jaar (op een enkel jaartje na dat ik niet in de gelegenheid was) en ondanks dat het niet meer zo wild is als een aantal jaren geleden, blijft het naar mijn idee de allerleukste fly inn in de buurt van Nederland. Ik weet natuurlijk niet of jij er al eens bent geweest, maar Schaffen Diest is echte Belgische gezelligheid. Bij goed weer zo’n 250 bezoekende vliegtuigen, waar je gewoon tussendoor kunt lopen zonder dat je wordt weggestuurd. Verder ‘s avonds een gezellige BBQ en voor de eventuele overnachters, je kunt gewoon je tentje opzetten onder de vleugel van je vliegtuig zodat je na een gezellig avondje zo je tent in kunt rollen. Echt super leuke sfeer!!! “” Ik ben in elk geval (als ik vrij krijgt) van de partij, evenals op Texel, want dat is natuurlijk het gezelligste vliegveld van Nederland!! “

Leave a Reply